Grote Kerk in Steenwijk verbouwd tot hart van de stad

Na een van de grootste verbouwingen in het 1000 jarig bestaan moet de Grote of Sint-Clemenskerk in Steenwijk het kloppend hart van de stad worden. De kerk moet dan elke dag geopend zijn voor iedereen die naar binnen wil. De kerk is eigendom van en blijft ook in gebruik door de Protestantse Gemeente Steenwijk.

Zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde vinden ingrijpende verbouwingen plaats met respect voor het monumentale karakter van de kerk.
In het interieur worden naast het orgel grote houten boxen met twee verdiepingen geplaatst. Dit zogenaamde box-in-box-principe wordt vaker toegepast in monumentale kerken. Het voordeel is dat latere generaties de verbouwing vrij eenvoudig ongedaan kunnen maken zonder schade toe te brengen aan het monument.
Aan de zuidkant van de kerk wordt tevens een koffiecorner gebouwd.

Aan de buitenzijde wordt de entree verplaatst naar de zuidzijde en wordt voorzien van een tochtsluis met glazen wanden. Buiten naast de entree komt een terras met zitjes waar bezoekers van hun koffie of andere drankjes uit de koffiecorner kunnen genieten.

Bron: RTV Oost / Protestantse Gemeente Steenwijk. Beeld: Protestantse Gemeente Steenwijk